suomeksi
in english
auf deutch

femEmare Oy

Myllyniementie 26
85180 Rahja
Kaisa-Leena Korhonen
p. 040 722 6401
kaisa-leena.korhonen@fememare.fi

Ulkokallan majakkasaari

Ulkokallan kari, kuten saarta paikallisesti nimitetään, sijaitsee Perämerellä Kalajoen rannikolta noin 22 km ulospäin.Ulkokallan kari, kuten saarta paikallisesti nimitetään, sijaitsee Perämerellä Kalajoen rannikolta noin 22 km ulospäin. Noin 4 km lähempänä rannikkoa on Maakalla, vanha kalastajayhdyskunta.

> Katso Ulkokallan sijainti kartalla!

Kallan kareilla on voimassa 1600 - luvulta peräisin oleva yhteinen oma paikallishallintonsa, jonka ylintä päätäntävaltaa käyttää karikokous.

Luonto

Kari muodostuu ulkoluodolle tyypillisesti kallioista ja kivikoista, se on vaikeasti lähestyttävä vedenalaisten kivikoiden takia. Kari muodostuu ulkoluodolle tyypillisesti kallioista ja kivikoista, se on vaikeasti lähestyttävä vedenalaisten kivikoiden takia. Kasvillisuus on niukkaa, lajeja on kuitenkin satakunta. Puita ei saarella kasva paria sinnikästä pihlajan alkua lukuun ottamatta.

Linnut ovat ottaneet paikan omakseen. Kari on monien muuttomatkalaisten, kuten sinirinnan ja hippiäisen, hengähdyspaikka. Pesiviä asukkaita ovat mm. karikukko, lapintiira ja riskilä. Myös ruokki ja merikihu rakentavat pesänsä karin kallioille ja kivien suojaan.

Karin ympäristö on Ahdin valtakuntaa. Anteina ovat karisiika, perämeren lohi ja karin alkuperäinen haluttu saalis, silakka. Meren nisäkkäät, harmaahylje ja norppa, asustavat Perämeressä ja saattavat näyttäytyä karin kävijälle.


Majakka ja karin rakennukset

Ulkokallassa on 1870-luvulla rakennettu majakka, joka on toiminut miehitettynä vuoteen 1974 saakka, jolloin se automatisoitiin.Ulkokallassa on 1870-luvulla rakennettu majakka, joka on toiminut miehitettynä vuoteen 1974 saakka, jolloin se automatisoitiin. Ensimmäinen majakanvartijoiden talo paloi vuonna 1944, ja nykyinen on valmistunut 1948.

Majakanvartijat asuivat Ulkokallassa ympärivuotisesti vuoteen 1976 saakka, jolloin heidän talonsa jäi tyhjilleen. Se on kunnostettu matkailukäyttöön vuosina 2003-2004.

Ulkokallassa on majakanvartijoiden talon lisäksi 8 mökkiä ja aittoja, joista suurin osa yksityisten omistamia. Vanhan perinteen mukaan mökit siirtyvät edelleen suvussa isältä pojalle.

Ulkokallassa on myös Ilmatieteenlaitoksen säähavaintoasema ja Soneran masto.